17.8 C
София
четвъртък, 23 май, 2024

11 мита за ваксините срещу COVID-19

Още по тази тема

В тази статия ще разгледаме някои от най-често срещаните митове, свързани с ваксините срещу COVID-19. Надяваме се, че тази информация ще се окаже полезна за тези, на които им е трудно да вземат решение дали да си поставят ваксина. Ще разгледаме следните митове:

 1. Ваксините не са безопасни, защото са разработени много бързо
 2. Ваксината променя ДНК-то
 3. Можем да се разболеем от ваксините
 4. Ваксината съдържа микрочип
 5. Ваксината води до безплодие
 6. Хората, които са прекарали COVID-19, не се нуждаят от ваксината
 7. След поставяне на ваксина, не мога да разпространявам вируса
 8. Ваксината ще ме защитава цял живот
 9. Хора със съществуващи заболявания не могат да бъдат ваксинирани
 10. Хора с нарушена имунна система не трябва да бъдат ваксинирани
 11. Възрастните не трябва да се ваксинират

1. Ваксините не са безопасни, защото са разработени много бързо

Вярно е, че учените разработиха ваксини срещу COVID-19 по-бързо от всяка друга ваксина до сега. Има редица причини това да се случи и нито една от тях не е повод за притеснение.

Една от тези причини е, че учените изучават коронавирусите от години, така че те имат опит с тези патогени и основа, на която да стъпят при стартирането на разработките.

Освен това, тъй като COVID-19 достигна до всеки континент на земята, процесът на разработване на ваксини включва безпрецедентно сътрудничество в световен мащаб. Финансовият фактор също се оказа от голямо значение. За разлика от много научни начинания, които имат затруднения с финансирането, изследователите на COVID-19 са получават финансиране от много страни.

2. Ваксината променя ДНК-то

Ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna са изградени на основата на РНК (mRNA). Тези ваксини представляват изцяло нова технология и работят по различен начин от традиционните видове ваксини. Класическите ваксини въвеждат неактивен патоген или част от патоген в тялото, за да предизвикат имунен отговор.

За разлика от тях, РНК ваксините предоставят инструкциите за създаване на антигена в нашите клетки. След като протеинът е създаден, имунната система реагира на него с имунен отговор. След като предостави инструкциите РНК бива унищожена от клетките. Тя не може да навлезе в ядрото на клетката (където се съхранява нашето ДНК), защото нейната функция е само да пренася информация.

Има четири основни типа ваксини срещу COVID-19 – повече за тях вижте тук.

3. Можем да се разболеем от ваксините

Ваксините няма да ви разболеят от COVID-19. В зависимост от типа ваксина, се използва неутрализиран или отслабен патоген, само част от него или изобщо не се използва вирус. Ето защо няма как вирусът да се размножи, за да ви разболее. РНК ваксините дори не използват вирус, а само пренасят генетичен код за производство на белтък от вируса. А това е напълно недостатъчно за развитие на болест.

При поява на симптоми след поставяне на ваксина, причината най-вероятно е имунната реакция, която се развива в организма, а не възникването на инфекция.

4. Ваксината съдържа микрочип

Проучване, проведено в САЩ показва, че 28% от хората смятат, че ваксините съдържат чип и Бил Гейтс ги използва, за да чипира цялото население. Според някои по този начин ще се осъществява проследяване. Много хора обаче сякаш не си дават сметка, че смартфоните вече изпълняват тази задача много успешно.

Няма доказателства, че ваксините съдържат какъвто и да е било вид чипове.

5. Ваксината води до безплодие

Засега няма информация, че ваксините влияят на плодовитостта, както и такава, че застрашават бъдещи бременности.

Слухът започна поради разпространена информация за връзката между спайк протеина и протеин в матката (Синцитин-1), който е изключително важен за прикрепването на плацентата по време на бременност.

Въпреки че спайк протеинът споделя няколко общи аминокиселини със Синцитин-1, тези два протеина са много различни и няма опасност да объркат имунната система.

Слуховете започват благодарение на д-р Волфганг Водарг. През декември миналата година той подава петиция до Европейската агенция по лекарствата да спре изпитванията за ваксини срещу COVID-19 в ЕС. Сред опасенията му е споменатият по-горе „проблем“ със синцитин-1. За тези опасения обаче няма доказателства.

6. Хора, които са прекарали вируса, не се нуждаят от ваксина

Дори и хората, прекарали вируса, трябва да бъдат ваксинирани.

CDC (Centers for Disease Control and Prevention) пише:

„Поради рисковете за здравето, свързани с COVID-19, и факта, че е възможна повторна инфекция с COVID-19, ваксина трябва да ви бъде предложена, независимо дали вече сте имали инфекция“

7. След поставяне на ваксината, не мога да разпространявам вируса

Ваксините срещу COVID-19 са предназначени, за да защитават хората от инфекция и тежко протичане на болестта. Въпреки това човек, който е ваксиниран, е възможно да носи вируса. Това означава, че той може да бъде в състояние и да го предаде.

Тъй като все още учените не са сигурни дали след ваксинация можем да заразяваме, е желателно след ваксина да продължаваме да спазваме наложените от властите мерки – добра хигиена, употреба на маски, социална дистанция.

8. Ваксината ще ме защитава цял живот

Все още не знаем всичко за вируса и не е известно колко дълго ще се задържи имунитета след ваксината.

За момента очакванията сочат, че защитата ще е поне за половин година напред. Някои учени твърдят, че може да се наложи редовна реваксинация, каквато се прилага при сезонния грип.

9. Хора със съществуващи заболявания не могат да бъдат ваксинирани

Хората с най-разпространените заболявания като като сърдечносъдови, белодробни болести или диабет могат да бъдат ваксинирани.

Въпреки това винаги се консултирайте с Вашия лекар и обсъдете подробно с него вашето здравословно състояние към момента на поставяне на ваксина.

Смята се, че състояния като наднормено тегло и сърдечносъдови заболявания увеличават риска от протичане на тежка инфекция и ваксината е препоръчителна при тези хора.

Има изключения: лица, които са алергични към някой от компонентите на ваксината, не трябва да си я поставят. Всеки, който е имал алергична реакция към някоя ваксина в миналото, трябва да говори със своя лекар.

10. Хора с нарушена имунна система не трябва да бъдат ваксинирани

Тъй като във ваксината липсва жив патоген, инфекция не може да настъпи. Затова и имунокомпроментираните пациенти могат да бъдат ваксинирани, при липса на медицинска контраиникация.

При тях изграденият от ваксинацията изкуствен имунитет може да не е толкова силен, колкото при човек с нормална функция на имунната система.

Въпреки това CDC съобщава, че малко хора, които имат компрометирана имунна система, са участвали във ваксиналните проучвания.

12. Възрастните не трябва да бъдат ваксинирани

Това е мит. В много държави възрастните дори са с приоритет във ваксинационните програми, тъй като за тях инфекцията крие най-голям риск.

В голяма част от клиничните проучвания има специфични групи от възрастни хора с цел да се изследват именно ефектите върху тях.

Учени споделят, че страничните ефекти, като треска, главоболие, диария и др. може да причинят дискомфорт у възрастните и да усложнят други техни състояния, но това настъпва изключително рядко.


В информационната ера, в която живеем, в голям проблем се превръща т. нар инфодемия – разпространението на голямо количество информация от непроверени източници. Допълнителният страх и стрес осигурява перфектната среда за поява на грешна информация и митове.

Ситуацията се променя постоянно, а науката се развива бързо и най-добре е човек да проверява източниците си и да подсигурява за себе си и околните правилна информация, базираща се на реални факти и доказателства.

ИзточникMedical News Today

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

nineteen − four =

Най-четени