17.8 C
София
сряда, 17 април, 2024

4 начина как да се справим с тревожността в несигурни времена

Още по тази тема

Всички ние усещане, че живеем във все по-несигурен свят – било то политически, социален или екологичен. Според психолози безпокойството и тревожността се засилват, когато динамиката е голяма и човек не знае какво ще се случи на следващия ден.

Опитния американски психолог доктор Broderick Sawyer предоставя ефективни съвети и трикове при наличие на тревожност от практиката си с пациенти.

Успокояване на емоциите и медитация чрез дишане

Овладяването на емоциите чрез дишане може да бъде особено полезно в „горещи“ социално-политически времена. Независимо дали гледате новините или социалните медии, винаги можете да използвате дишането си, за да регулирате чувството на тревожност и дори гняв.

Дълбокото дишане може да предизвика дори чувство на безопасност, но за тази цел трябва да се практикува редовно. Правете това 5-10 минути на ден, както и допълнително, когато усетите, че ставате тревожни.

Как се изпълнява?

 • Легнете или седнете на стол (можете да затворите очи, ако искате)
 • Вдишайте, колкото можете, докрай
 • При издишване издишайте докрай. Завършването да усетите максимално изпълване с въздух и после максимално изпускане на въздух.

Съвет: Може да ви помогне да си представите балон, който се надува и изпуска, докато преминавате през това дихателно упражнение.

Научете се да се грижите и да оценявате собствената си стойност

 • Забелязвайте чувствата на срам, които възникват във вас. Например мисли от рода на „Аз съм лош.“ Идват ли те от погрешни мнения на хора, които не ви познават и оценяват? Ценете мненията само на тези, които и вие цените.
 • Говорете с любов към себе си, когато не сте в настроение. Например „Имам намерение да бъда мил към себе си въпреки трудностите в момента.“ или „Осъзнавам, че от това ме боли в момента, но тази болка не ме определя.“
 • Намерете си своя мантра и си я повтаряйте, когато се чувствате уязвими. Например „Мненията на расистите не определят моята стойност.“
 • Харесайте си окуражаващи цитати, които съвпадат с вашите възгледи и нагласи и си ги припомняйте редовно. Превърнете ги в стандарт и принцип в своя живот.

И запомнете – негативните коментари на другите не ви определят като човек. Вие определяте собствената си стойност.

Слушайте с разбиране

Един от големите проблеми на общуването е, че слушаме не за да разберем другия, а за да му отговорим.

В епохата на социалните медии ние непрекъснато се стремим да валидираме това, което вече знаем, за да запазим сигурност за света около нас. Тревожността обаче може да скочи, когато се срещнем с хора, които имат различни възгледи от нашите. Как да се справим с тези ситуации? Краткият отговор е да слушаме с разбиране.

Ето как да стане това:

 • изслушайте напълно събеседника си, без да го съдите
 • замислете се дали това което казва е логично
 • вижте дали в логиката му има пропуски и задайте въпроси
 • слушайте, първо, за да разберете и на второ място, за да отговорите 

Живейте според вашите ценности

Лесно е да живеем според ценностите на другите и да изпуснем от поглед това, което наистина има значение за вас. Но да бъдете верни на своите ценности е важно, особено по време на голям социално-политически или екологичен стрес.

Симптомите на тревожност при много хора отчасти са резултат от живота според ценностите на обществото, без се зачита техния личен интерес и разбирания.

Запомнете: Да живеете според ценностите си не означава да преследвате някаква цел, а по-скоро правите неща, които ви карат да се чувствате добре. Вместо да казвате „това е, за което трябва да ме е грижа“, разберете за какво наистина ви е грижа.

След кратък размисъл може да осъзнаете, че искате да прекарате повече свободно време със семейството и приятелите си, да участвате в социални действия или протести, да участвате в политически дискусии и др.

Каквото и да ви интересува, действайте в съответствие с това. Когато знаете своите ценности и живеете според тях, ще осъзнаете, че се чувствате много по-спокойни.

ИзточникHealthline

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

two × 5 =

Най-четени