17.8 C
София
сряда, 17 април, 2024

5 популярни твърдения за настинките: какво казва науката?

Още по тази тема

Сезонът на настинките е вече тук, а социалните платформи разпространяват куп информация за това как да се справим и да изкараме заболяването по-леко. Дали обаче всичко, което се споделя е наистина ефективно? Вижте какво казват научните данни за някои от най-разпространените твърдения.

1. Можете ли да хванете настинка от студа?

Настинките са по-чести през зимата. Подобно на други инфекции на горните дихателни пътища те обикновено се причиняват от вирус. Има доза истина в това, че студеното време може да ви причини настинка. Това е така, защото с промяната на температурата може да се промени лигавицата на гърлото и дихателната тръба, което може да улесни вирусите да заразят клетките. Въпреки това, основната причина за увеличеният брой на настинките през зимата е това, че прекарваме повече време в затворени помещения, по-близо до други хора – а това е идеалната среда за предаване на вируси.

2. Могат ли билковите лекарства да предотвратят настинки?

Различни билкови лекарства твърдят, че предотвратяват или ускоряват възстановяването от настинка. Често в такива продукти се съдържа ехинацея, семейство растения, които растат в Северна Америка. Някои проучвания предполагат малък превантивен ефект, но доказателствата не показват статистически значимо намаляване на нивата на заболяване. Куркумата също се рекламира като превантивно лекарство, но също така няма сериозни доказателства за нейната ефективност. Топлите напитки могат да успокоят синусите ви, но не могат да излекуват настинка.

3. Може ли витамин С да помогне?

Носителят на Нобелова награда учен Линус Полинг каза, че витамин С във високи дози може да бъде ефективно лечение за много вирусни инфекции. Но според Cochrane, система, която събира и обобщава резултати от научни изследвания и доказателства, витамин С не предотвратява настинки, но може да намали продължителността им при някои хора. Доза от около 200 mg на ден се счита за безопасна и разумна стратегия за съкращаване на ефектите от настинка. Все пак всеки прием на медикамент изисква консултация с лекар за преценяване на конкретните нужди.

4. Витамин D предотвратява ли настинки?

Витамин D или т. нар. слънчев витамин, свързан преди всичко със здравите кости, в последните години се превърна с панацея за всичко – от сърдечни заболявания и диабет до вируси. Това породи голям интерес към витамин D като начин да ни помогне да се преборим с грипа и с COVID-19.

Лабораторните експерименти показват, че витамин D е важен за поддържането на имунитета и това е от решаващо значение за борбата с вирусите. Слънцето ни позволява да произвеждаме собствен витамин D – но това се случва по-рядко през зимата. Така някои хора имат недостатъчни нива на витамин D. От тази гледна точка е вероятно приемането на добавки с витамин D да е разумно, така че да получавате достатъчно и това може да ви помогне да предотвратите настинка. Такива са и препоръките на правителството на Великобритания през зимата.

5. Ами пилешката супа?

Пилешката супа е използвана през вековете за лечение на настинки и подобно на меда може да има някои ползи за потушаване на симптомите. Въпреки това е малко вероятно това да окаже голямо влияние върху овладяването на инфекцията. Водата в супата ще помогне за хидратацията, която често е проблем при настинка. Както повечето топли напитки, супата помага и за облекчаване на болезнените синуси. Има проучвания, разглеждащи ефекта на супата върху клетките на нашата имунна система, но доказателствата от тях далеч не са убедителни.

За съжаление няма чудодейни лекове, които да борят настинките. Някои разпространени твърдения са наистина верни, като например получаването на достатъчно витамин C и D. Най-доброто нещо, което всички ние трябва да правим, когато се разболеем е да си почиваме и да приемаме достатъчно течности, за да останем хидратирани.

ИзточникTheConversation

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

12 − nine =

Най-четени