17.8 C
София
четвъртък, 23 май, 2024

6 месеца след COVID-19 много пациенти все още имат симптоми

Още по тази тема

Оказва се, че повече от три четвърти от хората, хоспитализирани с COVID-19, все още страдат от поне един симптом след шест месеца, според китайско проучване.

Изследването е публикувано медицинското списание Lancet и включва стотици пациенти от китайския град Ухан. Проучването е сред малкото, които проследяват дългосрочните симптоми след инфекция с COVID-19.

Установено е, че умората или мускулната слабост са най-честите симптоми, съобщени от 63% от участниците. 26% от хората съобщават и за затруднения със съня.

„Тъй като COVID-19 е толкова ново заболяване, ние едва сега започваме да разбираме някои от неговите дългосрочни ефекти върху здравето.“, каза главният автор Бин Цао от Националния център по респираторна медицина.

Професорът каза, че изследването подчертава необходимостта от постоянни грижи за пациентите след изписването им от болница, особено тези, които са го прекарали тежко.

“Нашата работа също показва, че е от значение провеждането на проследяващи проучвания при по-големи популации, за да се разбере пълният спектър от ефекти, които COVID-19 може да има върху хората”, добави той.

Световната здравна организация заяви, че вирусът представлява риск за някои хора, при които е възможно да има сериозни продължителни симптоми – дори сред млади, иначе здрави хора, които не са били хоспитализирани.

Новото проучване включва 1733 пациенти с COVID-19, изписани от болница Jinyintan в Ухан между януари и май миналата година.

ИзточникSciencealert

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

9 + seven =

Най-четени