17.8 C
София
сряда, 17 април, 2024

Антителата след COVID-19 се запазват за поне 9 месеца

Още по тази тема

Антителата след прекаран COVID-19 остават високи за най-малко 9 месеца след инфекцията. До този извод стигнаха учени след тестване на жителите на италианското градче Во в Севена Италия – един от най-засегнатите региони от пандемията.

Изследователи от университета в Падуа и Имперския колеж в Лондон са тествали над 85% от 3000 жители на град Во в Италия. Първият път тестовете за антитела са проведени през февруари и март 2020 г., а вторият път през през май и ноември 2020 г. Екипът установява, че 98,8 % от хората, заразени през февруари/март, показват много добри нива на антитела през ноември.

Също така се установява, че няма разлика между хората, които са изкарали вируса със симптоми и тези, които са го изкарали безсимптомно. Резултатите са публикувани в Nature Communications. Екипът също така установява случаи на повишаване на нивата на антитела при някои хора, което предполага, че те са се заразили повторно с вируса, осигурявайки им още по-добра имунната реакция.

Водещият автор д-р Ilaria Dorigatti заяви: „Не открихме доказателства, че нивата на антителата между симптоматичните и асимптоматичните инфекции се различават значително, което предполага, че силата на имунния отговор не зависи от симптомите и тежестта на инфекцията. Нашето проучване обаче показва, че нивата на антитела варират, понякога значително, в зависимост от използвания тест. Това означава, че е необходимо повишено внимание при сравняване на оценките за нивата на инфекция в популация, получени в различни части на света с различни тестове и по различно време . “

Друго изследване в тази насока е публикувано в Nature през месец май тази година. Според него имунитета и антителата след преболедуване ще траят до живот. Според учените тези резултати би трябвало да се отнасят и за ваксинираните хора, но проучванията в тази насока продължават.

Как заразява COVID-19?

Авторите на проучването от Италия правят и други интересни открития, свързани с инфекциозния статус на участниците. Те заключват, че само един от всеки четирима заразени е предал инфекцията на други хора, дори и в рамките на едно домакинство, и че по-голямата част от инфекциите – 79% – са причинени от 20% от носителите.

Ето защо според изследователите поведенческите фактори – ограничаване на контактите, дистанция и носене на маски – остават ключови за контролирането на епидемията, дори и при високи нива на ваксинация.

ИзточникEurekaAlert

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

3 + 17 =

Най-четени