25.7 C
София
събота, 20 юли, 2024

Безсимптомните преносители са отговорни за 50% от новите инфекции на COVID-19

Още по тази тема

Още от началото на пандемията учени разкриха, че хората с COVID-19 могат да разпространят болестта, преди да развият симптоми дори и никога да не се разболеят.

Изследване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация, определи колко нови случаи са резултат от заразяване от хора без симптоми – поне 50 %.

Джей Бътлър, заместник-директор по инфекциозни болести в CDC и водещ автор на новото проучване, каза, че констатациите засилват значението на спазването на ограничителните мерки.

За целите на изследването учените правят компютърен модел на потенциалните COVID-19 преносители, като ги разделят в три групи: симптоматични, такива, които все още не са показали симптоми (пре-симптоматични) и такива, които никога няма да покажат симптоми (асимптоматични)

След това учените изследват до колко всяка една от групите ще предаде вируса в зависимост от деня, в който хората са най-заразни. Изследването е извършено като се създават различни сценарии, при които инкубационният период е между 3 и 7 дни. Освен това те повишават и намаляват процента на асимптоматичните хора в модела, както и тяхната степен на заразност спрямо другите групи.

В повечето от тези сценарии е установено, че хората без симптоми предават поне 50% от новите инфекции.

Моделът показва, че дори при инкубационен период от седем дни и асимптоматични хора, които представляват 0 процента, предсимптомната група все още причинява повече от 25 процента от случаите.

Бътлър и неговите съавтори обаче предупреждават, че техният модел подценява реалния процент на случаите на COVID-19, причинени от хора без симптоми, тъй като те изчисляват скоростта на предаване, ако всички се движат на случаен принцип. В действителност много търговски обекти проверяват за треска и други симптоми, за да спрат симптоматичните хора. Освен това много хора със симптоми се изолират у дома, което също намалява  разпространението на COVID-19.

ИзточникSciencealert

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

seventeen − 5 =

Най-четени