30.6 C
София
събота, 20 юли, 2024

“Делта” вариант на COVID-19: какво знаем до момента?

Още по тази тема

От края на миналата година вариантът Делта, станал известен като индийската мутация на COVID-19, започна да се разпространява бързо по целия свят. От април 2021 г. Делта вариантът стана най-бързо разпространяващият се в Индия, а малко по-късно това се случи и в други страни.

В средата на май СЗО определи тази мутация с най-високото ниво на опасност – „предизвикващ притеснение“.

Делта вече е регистриран в над 80 държави с тенденция към покачване.

Какви са симптомите?

Мутацията се смята за опасна, защото симптомите са по-различни от тези на останалите мутации и лесно може да се сбърка с обикновена настинка. По данни от Великобритания повечето хора съобщават за главоболие, възпалено гърло, хрема и температура. Някои от заразените са имали и кашлица.

Загубата на миризма, което е типичен симптом за останалите щамове на COVID-19, при този вариант не е толкова често срещан.

Защо е опасен индийският вариант?

Делта известен като B.1.617.2, се смята за най-заразния вариант до момента. Той се разпространява по-лесно, както от първоначалния щам на вируса, така и от Алфа варианта, идентифициран за първи път във Великобритания. Други доказателства сочат, че вариантът може частично да избегне антителата, образувани от организма след коронавирусна инфекция или ваксинация. Според CDC мутацията може да направи някои лечения с моноклонални антитела по-малко ефективни.

Делта може да причини и по-тежко заболяване. Според шотландско проучване хората, заразени с индийския вариант, са приблизително два пъти по-склонни да бъдат хоспитализирани, отколкото тези, заразени с Алфа. Въпреки това данните за отражението на този щам върху хората все още се събират.

Ако съм ваксиниран, трябва ли да се притеснявам?

До момента данните показват, че е малко вероятно този вариант да представлява голям риск за хората, които са напълно ваксинирани. Опасенията остават за тези с поставена само една доза.

Според изследване на New England Journal of Medicine, ваксината на Pfizer е 88% ефективна за защита срещу симптоматично заболяване, причинено от Делта варианта, почти отговаряща на 93% ефективност срещу Алфа варианта. Но еднократна доза от ваксината е само 36% ефективна срещу делта. За AstraZeneca числата са съответно 67% при поставена две дози и 33% при поставена една доза.

Това изследване потвърждава информацията от Public Health England, предоставена през май месец, за ефективността на двете ваксини.

Други скорошни проучвания също показват, че ваксината вероятно ще осигури висока защита срещу мутацията.

Проучвания за ваксината на Moderna показват сходен резултат на защита с останалите две ваксини.

Експертите очакват Делта варианта да засегне основно неваксинираните.

Как да се предпазим?

Най-сигурната защита остават ваксините.

В сила са и обичайните мерки за хигиена и дистанция, да се носят предпазни маски, да се проветряват помещенията. Пътуването в региони, където мутацията е разпространена, също трябва да се избягва.

ИзточникNewYorkTimes

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

9 − three =

Най-четени