17.8 C
София
сряда, 17 април, 2024

Фитнес ластици – наистина ли са ефективни?

Още по тази тема

Ако не сте запознати с тях, фитнес ластиците са ленти изработени от латекс или каучук, които имат за цел да осигурят съпротивление при тренировка. Можете да ги прикрепите към краката или ръцете си и така да си осигурите нужното напрежение в съответните групи мускули при тренировка.

Много от нас знаят, че силовите тренировки са важни. Освен че ни помагат да изградим сила, те увеличават мускулната маса, поддържат тонуса на мускулите с напредването на възрастта и дори подобряват метаболизма. Целта на фитнес ластиците в случая е да създадат допълнителна съпротива при тренировките, за да не разчитате само на телесно тегло или тежести.

Защо фитнес ластиците са толкова популярни?

Фитнес ластиците могат да се използват лесно у дома, не заемат много място и са евтини. Различните ленти също имат различно ниво на съпротива – от лека до тежка – които работят с мускулите ви с различна степен на трудност. Това ги прави подходящи за хора с различно ниво на физическа подготовка.

Изследванията показват, че тренировките за подобряване на силата чрез използване на тренировъчни ластици са подобни на тренировките с тежести. Тренирането с ластик може дори да подобри стабилизиращите мускули в по-голяма степен от тренировките с тежести. Тази мускулна група е важна, тъй като поддържа по-големите ни мускули и стави по време на движение и ни помага да не се нараним. Укрепването им може да подобри движението и стабилността и затова тренировъчните ластици често се използват за рехабилитация.

Ластиците също така са безопасни и лесни за използване от възрасни хора. Те могат да им помогнат да намалят слабостта, да подобрят баланса, гъвкавостта и телесния състав (по-малко телесни мазнини и повече мускули).

Предимства и недостатъци


Има данни, че около половината от хората, които започват да тренират с тежести или гири, се отказват в рамките на една година поради логистични трудности и повече разходи. Фитнес ластиците са по-лесни за пренасяне, по-евтини са и така се превръщат в по-достъпен начин за изграждане на сила при тренировка.

Все пак те имат своите недостатъци. Достигате максималното съпротивление само когато лентата се разшири доколкото е възможно. Докато при традиционните тежести съпротивлението е последователно през цялото движение. Можете също така лесно да добавите повече съпротива (като вдигнете по-голямо тегло) или да премахнете съпротивлението (като намалите тежестта, която вдигате). Въпреки че можете да използвате ластик, който има по-голяма устойчивост, за да получите по-голямо натоварване, то може да не е толкова голямо, колкото при използване на тежести.

Изследване показва, че тренировката с ластик е сходна с тази, при която се използват традиционните тежести. Все пак обаче при свободните тежести можете да работите с по-голямо натоварване и тежест и по този начин да натрупате повече сила. Някои изследвания подкрепят едновременното използване на ластици и тежести, за да максимизирате ефекта.

Въпреки че фитнес ластиците имат някои ограничения, те остават ефективен начин за изграждане на мускули и сила. Като се има предвид, че те са евтини и лесно достъпни, те може да са добър вариант за хората, които тепърва започват да спортуват или предпочитат тренировки у дома.

ИзточникТheConversation

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

two × 1 =

Най-четени