16.8 C
София
вторник, 5 юли, 2022

Има връзка между консумацията на преработено месо и сърдечните заболявания

Още по тази тема

Глобално проучване, ръководено от учени от Хамилтън (Канада), свързва консумацията на преработено месо с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания. Визират се месни продукти, които се обработват с цел подобряване на вкуса и повишаване срока на годност. Такива са например шунка, бекон, колбаси и др. Проучването още установи, че необработеното червено месо и това от домашни птици няма такъв ефект.

Заключенията са направени на база здравословното състояние на 134 297 души от 21 държави, на пет континента. В продължение на 10 години са събирани данни за количеството месо, което участниците консумират и евентуалните сърдечно-съдови заболявания, които са развили.

Резултатите показват, че консумацията на 150 грама или повече преработено месо на седмица е свързана с 46% по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания и 51% по-висок риск от смърт.

Изследователите обаче установяват също, че умерените нива на консумация на непреработени меса има неутрален ефект върху здравето.

“Доказателствата за връзка между приема на месо и сърдечно-съдови заболявания са непоследователни. Затова искахме да разберем по-добре връзките между приема на необработено червено месо, птиче месо и преработено месо със сърдечно-съдовите заболявания и смъртността”, каза Ромайна Икбал, водещ автор на изследването.

„Съвкупността от данни показва, че умерената консумация на непреработено месо е малко вероятно да бъде вредно.“

казва Махшид Дехган, изследовател от Population Health Research Institute (PHRI).

Проучването стартира през 2003 г. и е първото мултинационално изследване в тази област. То предоставя информация за връзката между необработените и преработените месни продукти и здравния статус на хора от страни с ниски, средни и високи доходи.

Авторите подчертават, че има нужда от още изследвания, които да допълнят информацията за връзката между консумацията на месо и здравния статус. Едно от нещата, които не става ясно е какво са консумирали участниците в проучването с по-нисък прием на месо на негово място. От значение също би било и качеството на тези храни в отделните държави.

Независимо от това, авторите на изследването смятат, че техните открития “показват, че трябва да се насърчава ограничения прием на преработено месо.”

ИзточникMedicalXpress

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

3 × 2 =

Най-четени