17.8 C
София
четвъртък, 23 май, 2024

Знаете ли как да миете косата си?

Още по тази тема

Измиването на косата изглежда лесна задача – слагате шампоан, сапунисвате, изплаквате и отново повтаряте. Но ако не полагате правилните грижи за своята коса, това може да се окаже неблагоприятно за нея, затова всеки тип коса изисква специални грижи.

Знаете ли колко често да миете косата си?

Това зависи основно от вашият тип коса. Мазният скалп и фината коса може да изискват ежедневно измиване, докато по-твърдата коса и сух скалп, може да се нуждаят от измиване само веднъж седмично.

Знаете ли как да миете косата си?

Много често косата по краищата се заплита. Правилният начин за измиване на косата е като нанесете шампоана да почнете да масажирате с пръсти първо скалпа с върховете на пръстите си. Оставете пяната да се стече надолу (не струпвайте косата си отгоре на главата),  така кичурите коса ще се измият по-лесно и заплетените крайчета ще се разплетат.

Колко пъти е необходимо да измиваме косата си?

В повечето случаи правилото „сапунисване, изплакване и повторение“ се оказва най-добрата тактика. Но това зависи много от типа коса, честотата на миене и вида на измиващите продукти.

Нужно ли е да ползвате балсам за коса?

Желателно е след всяко измиване на косата по нейната дължина да се нанася подходящ балсам и не забравяйте да го отмиете старателно. Никога не нанасяйте балсам върху скалпа. Желателно е последното изплакване на косата да се прави с хладка вода, за да може да се затвори кутикулата – това кара косата ви да изглежда по-гладка и блестяща.

Как да изберем подходящите козметични продукти?

В търговската мрежа има огромно разнообразие от шампоани и балсами. Обикновено по-скъпите продукти са и с по-висококачествени съставки. Шампоанът и балсамът трябва да са съобразени освен с типа на косата ви, така и с това колко често я миете. Повечето марки имат отделни линии, които отговарят на различните нужди на косата. Желателно е да не ползвате продукти тип 2 в 1, защото това може да доведе до омазняване на скалпа.

Искате ли да научите повече за съставките в шампоаните за коса и кои от тях са потенциално опасни? Вижте тук.

Как трябва да сушим косата си?

Независимо дали сушите косата си със или без сешоар, най-вероятно първо я подсушавате с кърпа. Ако правите това бъдете внимателни, защото косата се уврежда много лесно когато е мокра. Най-добре я увийте с мека кърпа и изчакайте добре да попие влагата. Що се отнася до сушенето със сешоар, се препоръчва да ползвате топлина възможно най-рядко и да ползвате термозащитни стилизиращи продукти.

Какво да правите, ако имате пърхут?

С този проблем понякога можете да се справите, като ползвате специализирани шампоани. Но ако забележите прекомерно лющене и дразнене на скалпа или повишен косопад е необходимо да посетите дерматолог, който ще постави точната диагноза и ще назначи правилното лечение.

ИзточникThehealthy

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

three × 2 =

Най-четени