30.6 C
София
събота, 20 юли, 2024

Емоционално хранене – как да се храним, когато сме под стрес?

Още по тази тема

Има определена връзка между стреса и нашия апетит – но тази връзка не е еднаква за всички, казват психолози.

Стресът кара някои хора да игнорират чувството на глад и да се въздържат от хранене за дълги периоди. За други хора стресът ги превръща в емоционални «гладници», които хапват без мярка.

Според специалисти тези, които спират да ядат, са толкова фокусирани върху стреса си, че не чуват сигналите си за глад. От друга страна тези, които преяждат, се опитват да се разсеят с храна.

Всичко тръгва от мозъка

Когато сме под стрес мозъкът изпраща сигнали до тялото ни. Това е част от нашата реакция „бий се или бягай“, която ни помага да се справим с възприеманите заплахи в средата. Когато се чувстваме стресирани, тялото изпраща кортизол, известен като хормона на стреса. Кортизолът може да ни накара да жадуваме за какви ли не храни, защото мозъкът смята, че се нуждае от повече енергия, за да се бори с всяка заплаха, която причинява стреса.

Стресът влияе и върху метаболизма

Проучванията показват, че стресът може да повлияе и на вашия метаболизъм. Оказва се, че участници в проучване, които съобщават за един или повече стресови фактори през предходните 24 часа, като спорове със съпрузи, разногласия с приятели, проблеми с деца и др., са изгорили 104 калории по-малко от тези, които не са подложени на стрес. Това се е случило 7 часа след като са хапнали висококалорийна храна.

Изследователите казват, че ежедневното преживяване на едно или повече стресиращи събития може да забави метаболизма на тялото толкова много, че жените могат потенциално да качат 11 кг за една година само заради това.

Как да овладеем емоционалното хранене

Най-добрият начин за борба с емоционалното хранене е да знаете какво отключва стреса при вас и да бъдете подготвени.

Част от подготовката е да се въоръжите със здравословни закуски и снакове за междинни хранения. Така ако почувствате нужда да хапнете, ще подхраните тялото си с нещо качествено и засищащо.

Диетолозите съветват да консумираме пълнозърнести продукти, тъй като те се състоят от сложни въглехидрати и дават на мозъка по-дълготрайна енергия. Разумно е всяко хранене да включва комбинация от висококачествени протеини, здравословни мазнини и „добри“ въглехидрати.

Също така е добра идея да държите на работното си място неща, които ще помогнат за намаляване на тревожността, като топка за стрес. Добра идея е и да правите редовни почивки и да се отпускате чрез дихателни упражнения.

Редовните физически упражнения и осигуряването на достатъчно сън всяка вечер също могат да ви помогнат да се справите по-лесно със стресовите ситуации и предизвикателствата, които възникват всеки ден.

ИзточникHealth ClevelandClinic

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

fifteen + twenty =

Най-четени