18.8 C
София
четвъртък, 13 юни, 2024

Как да се справим с предизвикателството 10 000 крачки на ден?

Още по тази тема

Изминаването на 10 000 крачки на ден е чудесен начин да получите дневната си доза физическа активност. Тази теория е много разпространена и се препоръчва от фитнес инструктори, лекари и диетолози. Но не всеки човек може да отдели достатъчно време за изпълнението на тази задача. Как да се справим с тази задача и колко крачки на ден всъщност е препоръчително да изминаваме?

Какво казват проучванията?

В проучване, правено в продължение на една година, изследователите от държавния университет в Орегон установяват, че хората, които правят повече крачки всеки ден, обикновено са по-здрави от тези, които правят по-малко крачки. Но същевременно с това те достигат до извода, че скоростта на движение също има значение. Хората, които са изминавали от 5 000 до 7 000 крачки, но с по-бързи темпове, са имали същите ползи за здравето като тези изминавали по 10 000 крачки.

Колко крачки на ден е оптимално да правим?

Въз основа на тези констатации един от съавторите на проучването Джон Шуна-младши, препоръчва да правим по 3 000 крачки ежедневно, но с бързи темпове – около 100 крачки в минута.

За здрав възрастен човек е препоръчително да извършва минимум 150 минути движения с умерено натоварване (бързо ходене, йога, каране на колело или градинарство) или 75 минути енергична аеробна дейност (бягане, скачане на въже, джогинг или др.) всяка седмица.

„Бягането на 4 километра е равносилно на изминаването на 10 000 крачки“, казва сертифицираният фитнес треньор Чонси Греъм. Той също така добавя, че тренировките с по-голяма интензивност имат и други предимства като подобряване работата на сърдечно-съдовата система, намаляване на риска от затлъстяване и други често срещани заболявания.

Повечето експерти са съгласни, че комбинацията от тренировки с висока и умерена интензивност дават най–добри резултати, затова те препоръчват ако сте решили да правите всеки ден своите 10 000 крачки – да се опитате да направите 3 000 от тях с по-бързо темпо.

ИзточникTheHealthy

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

3 + 16 =

Най-четени