30.6 C
София
събота, 20 юли, 2024

Физическата активност повишава концентрацията – как се случва това?

Още по тази тема

Възможността да се концентрираме върху това, което правим със сигурност ни прави по-продуктивни, но това често е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

За хората, които искат да повишат концентрацията си, често се препоръчва редовна физическа дейност и това е така с основателна причина. Изследванията показват, че физическата активност може да подобри концентрацията при хора от всички възрасти.

Повечето изследвания за въздействието на физическата активност върху концентрацията са изследвали връзките при младите хора в училищата. Това е вероятно поради ясния ефект, който концентрацията има върху академичните постижения, като ключов приоритет на училищата.

Изследванията показват, че умерената физическа активност (като ходене, бягане и отборни игри) имат положителен ефект върху концентрацията при младите хора. Оказва се обаче, че този ефект има тенденция да продължи само около час, така че редовната физическа активност по време на учебния ден е важна.

Друго наистина интересно откритие е, че младите хора, които тренират редовно показват превъзходна концентрация, в сравнение с такива, които тренират по-рядко или изобщо.

Как стои въпроса при възрастните хора?

Въпреки че има по-малко доказателства за ефекта при възрастни, изследванията все пак показват, че физическата активност, като 20-минутна разходка или джогинг, повишават концентрацията до един час след това. Проучванията също така показват, че ако хората правят паузи, за да се раздвижат през работния ден, това подобрява концентрацията и настроението, което от своя страна подобрява производителността. Доказано е дори, че по-високите нива на физическа подготовка са от полза за мозъчната функция, включително концентрация, при хора на възраст над 65 години.

Но как движението ни помага да повишим концентрацията?

Имаме малко информация за механизмите, които обясняват това. Смята се, че причина може да са различни психологически механизми – като чувство за повишена наблюдателност и по-добро настроение след физическа активност. Повишен приток на кръв към мозъка и промени в различни части на мозъка, които се активират по време и след тренировка, също се предполагат като причина за повишаване на концентрацията.

Какви физически упражнения да изберем?

Има някои доказателства за това, че всяко упражнение, което изисква вземане на решение (като отборни игри като футбол, хокей и др) може да бъде полезно за концентрацията заради това, че мозъкът ви е ангажиран по време на тази дейност.

Но изследвания също така показват, че всяка физическа активност, която е изключително енергична и изтощителна може в краткосрочен план да има отрицателен ефект върху концентрацията. Това се случва поради факта, че е трудно да се концентрираме, когато сме изтощени.

Все пак от става ясно, че кратки тренировки и умерена физическа активност са чудесен избор. Такива могат да са бързо ходене, бягане или колоездене.

Разбира се, най-добрата тренировка остава тази, която ви харесва и може лесно да бъде включена в ежедневието ви. Извършването на редовна физическа активност със сигурност ще ви донесе ползи, както на момента, така и в дългосрочен план. Ако седите дълго на бюро през работния ден, дори и само извеждането на кучето или отскачането до магазина ще бъдат от полза.

ИзточникMedicalxpress

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ten − seven =

Най-четени