17.8 C
София
сряда, 17 април, 2024

Каво е HIIT тренировка и какви ползи носи

Още по тази тема

HIIT (High-intensity interval training) тренировките са интервални тренировки с висока интензивност. Те се характеризират с това, че трябва да правите интензивни упражнения за по-кратки периоди от време, които са последвани от период на натоварване с по-ниска интензивност (почивка). Основният принцип на тези тренировки е да натоварим мускулите сериозно, но не чрез увеличаване на тежестите, а с интензивни упражнения.

Едно от най-големите предимства на HIIT тренировките е, че можете да получите максимални ползи за здравето за минимално време.

Какви още ползи носят:

  • HIIT тренировките са кратки, нужно е да отделите само 20-30 минути за тренировка, което ги прави идеални за хора, които не разполагат с много свободно време.
  • HIIT тренировките изгарят повече калории от стандартните тренировки за по-кратък период от време.
  • HIIT тренировките повишават вашият метаболизъм и тялото ви гори калории дори след като сте приключили с тренировката, когато почивате.
  • HIIT тренировките ви помагат да загубите повече мазнини за по-кратко време, дори намалят нездравословните висцеларни мазнини.
  • HIIT тренировките освен, че стопяват мазнините, ви помагат и да натрупате малко мускулна маса, но не са толкова ефективни колкото упражненията с тежести.
  •  HIIT тренировките подобряват консумацията на кислород толкова, колкото и традиционните тренировки за издържливост.
  • HIIT тренировките намаляват сърдечната честота и кръвното налягане, главно при лица с наднормено тегло, затлъстяване или такива с високо кръвно налягане.
  • HIIT тренировките могат да бъдат особено полезни за хората, които се нуждаят от намаляване на кръвната захар и тези с инсулинова резистентност.

Ако решите да правите HIIT тренировки в началото е добре да започнете с по-кратки интервали 1 – 2 пъти седмично и да увеличавате интензитета постепенно, като след около 6 седмици вече можете да правите 5 – 6 тренировки седмично. За по-добри резултати естествено е добре да спазвате определен хранителен режим.

ИзточникHealthline

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

13 − eleven =

Най-четени