30.6 C
София
събота, 20 юли, 2024

Какво представляват адаптогените и как работят?

Още по тази тема

Адаптогените са растения (билки или гъби), които помагат за повишаване на устойчивостта на организма, противодействат на възпалението и ни помагат да се справим с умората и стреса. Те се използват от векове в традиционната китайска, индианска и аюрведична медицина. Някои адаптогени контролират прекомерното производство на стресови хормони, други – може да повишат енергията, трети – подпомагат имунната система.

Наистина ли адаптогените работят?

Въпреки че има ограничени медицински доказателства в подкрепа на твърденията за ефективност на адаптогените, привържениците вярват в тяхното действие.

Според Бренда Пауъл, медицински директор на Центъра за интегративна медицина в Уелнес института на клиниката в Кливланд: „Адаптогените олекотяват реакциите към стреса“, независимо дали той е от физиологичен, когнитивен, емоционален или поведенчески характер. Тя казва още, че когато приемаме адаптогени „тренираме тялото си да се справя с последиците от стреса.“

Пауъл казва, че растенията правят това, като взаимодействат с оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза (HPA) и симпатоадреналната система, като и двете участват в реакцията на тялото на стрес. Адаптогените могат да променят производството на хормони и физиологичните реакции на стреса, за да гарантират, че тялото ви – от ума ви и имунната ви система до енергийните нива – функционира както трябва.

Най-популярните адаптогени:

– Ашваганда и азиатски женшен – това е билки се използват за подпомагане на организма да се адаптира към стреса и да успокои хормоналните дисбаланси, които могат да възникнат от него. Според изследвания адаптоген в помощ при срес е тулси или свещения босилек.

– Гъби рейши – гъба, използвана от векове в източната природна медицина за повишаване на енергията и устойчивостта на организма. Свързвана е още с дълголетие и подобрена имунна защита на организма.

– Сибирски женшен, родиола и шизандра – билки, които се изпозлват при стресови ситуации и тревожност. Сибирският женшен е благоприятен за имунната система, издръжливостта на организма и сексуалното здраве. Родиолата подобрява енергията и паметта, а шизандрата подкрепя чернодробната и стомашно чревната функция.

Съществуват още много билки и растения, които се считат за адаптогени, например гъби шийтаке, женско биле, годжи бери и др.

Как да приемаме адапготените?

Съществуват адаптогенни чайове, тинктури, адаптогенни миксове на прах и дори добавки, чрез които можете да опитате различни комбинации от билки и растения.

Важно е да знаете какво купувате и то да отговаря на нужните регулации – особено това се отнася за добавките, които често са недостатъчно регулирани и съмнително ефективни.

Имат ли странични ефекти?

Проучвания доказват, че обикновените билкови добавки могат да взаимодействат отрицателно с лекарствата, отпускани с рецепта. Така че е препоръчително да информирате лекаря си преди да започнете прием на добавки.

Има малко доказателства, които показват, че адаптогените могат да причинят странични ефекти или здравословни проблеми. Те, както всяко растение, могат да бъдат алергени или да причинят стомашно-чревен дисбаланс за някои хора.

Също така е добре да се има предвид, че няма много изследвания за това как адаптогените влияят върху тялото с течение на времето.

По-добрият избор е винаги сами да открием първопричината за стреса и да я премахнем, а адаптогените само могат да подпомогнат възстановяването на тялото в този процес.

ИзточникTime

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

three × three =

Най-четени