17.8 C
София
сряда, 17 април, 2024

Какво се случва с тялото ни, когато сме дехидратирани?

Още по тази тема

Водата е от съществено значение за нормалното функциониране на организма ни. Тя представлява 50-70 процента от телесното ни тегло и е от решаващо значение за повечето телесни функции. Всеки дефицит на вода – чрез дехидратация, болест, упражнения или топлинен стрес – може да ни накара да се почувстваме отпаднали и изморени. Първото, което чувстваме при дехидратация е жажда и умора, като може да развием и леко главоболие. Това в крайна сметка обаче може да доведе до по-сериозни последници за тялото и мозъка ни.

Какво се случва, когато сме дехидратирани?


Когато почувстваме жажда, тялото ни вече е дехидратирано – усета ни на жажда идва малко по-късно след като действителното ниво на хидратация на организма е намаляло.

Изследванията показват, че само 1 % дехидратация се отразява негативно на настроението, вниманието, паметта и двигателната координация. Изглежда, че течността на мозъчната тъкан намалява с дехидратацията, като по този начин намалява обема на мозъка и това временно засяга клетъчната функция.

Тъй като водата се губи, без да си я набавяме отново, кръвта става по-концентрирана и в даден момент това кара бъбреците да задържат вода. Резултатът: уринираме по-малко.

Колкото по -гъста и концентрирана става кръвта, толкова по-трудно е сърдечно-съдовата система да компенсира чрез увеличаване на сърдечната честота, за да поддържа кръвното налягане. Когато дехидратираният организим е натоварен – например когато тренирате или ви е горещо – рискът от изтощение или колапс се увеличава. Това може да ви накара да припаднете, например, когато се изправите твърде бързо.

По-малко вода също възпрепятства опитите на тялото да регулира температурата, което може да причини хипертермия (телесна температура значително над нормата). На клетъчно ниво възниква „свиване“, тъй като водата се заема ефективно за поддържане на други запаси, като кръвта. Мозъкът усеща това и предизвиква повишено усещане за жажда.

Колко вода трябва да пия?


Нуждите от вода варират и зависят от редица фактори, като тегло, метаболизъм, диета, климат и активност.

Изненадващо, първата официална препоръка относно приема на вода е направена едва през 2004 г. Според Института по медицина, адекватният прием на вода за възрастни мъже и жени е съответно 3,7 и 2,7 литра на ден.

Около 80 % от общата дневна вода трябва да се набавя от консумираните напитки, а останалите 20 % от храна. Но разбира се, това е твърде общо казано.

Най-лесният начин да следите дали сте дехидратирани е като следите цвета на урината си. Трябва да уринирате редовно, а цвета да е светложълт. Ако е по-рядко, с по-наситен или тъмен цвят, тогава трябва да пиете повече течности.

И не забравяйте: човешкия организъм може да оцелее седмици наред без храна, но без вода не може да издържи дори няколко дни.

ИзточникScienceAlert

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

sixteen − 5 =

Най-четени