25.7 C
София
събота, 20 юли, 2024

Какво знаем за Omicron през 2022 г.?

Още по тази тема

Omicron е по-малко тежък в сравнение с варианта Delta. Джанет Диас, ръководител на СЗО по клиничен мениджмънт, казва, че ранните проучвания показват, че има намален риск от хоспитализация при варианта Omicron в сравнение с Delta.

Южна Африка обяви на 30 декември, че е преминала своя пик на инфекциите с Omicron, без да види сериозен скок в смъртните случаи.

Все пак експерти от СЗО предупреждават да не се категоризира вариантът като „лек“. Според др. Тедрос Гебрейесус рекордният брой хора, които се заразяват, поставя здравните системи под силен натиск. A това от своя страна поставя в опасност живота на пациентите не само с COVID.

Omicron се разпространява бързо. През последната седмица на 2021 г. 1 от 15 души в Англия е имал COVID-19, като в Лондон се е увеличил до 1 на 10, според Националната статистическа служба. Премиерът Борис Джонсън каза, че това е „най-бързият скок на случаите на COVID, който ние някога сме виждали”.

Броят на хората в лондонските болници с COVID-19 се е увеличил почти четири пъти за месец, от 1100 в началото на декември до 4000 в началото на януари, съобщи Би Би Си.

В началото на януари 2022 г. в САЩ общият брой потвърдени инфекции с COVID-19 надхвърли 1 милион за 24 часа.

Симптомите изглежда са различни от предишните варианти на COVID-19. Oсновните симптоми на COVID-19 все още се водят кашлица, висока температура и загуба на мирис и вкус. Данните от Великобритания обаче показват, че Omicron представлява половината от всички простудни заболявания в страната.

Първите пет симптома, съобщени в Лондон в приложението ZOE за тези с положителна проба за COVID-19, са хрема, главоболие, умора, кихане и възпалено гърло.

Проучвания върху животни показват, че Omicron инфектира горните дихателни пътища повече, отколкото белите дробове, което може да обясни различните симптоми. Сп. Nature съобщава, че това има последици за децата. Те са склонни да бъдат по-засегнати от инфекции на горните дихателни пътища поради по-малките назални проходи.

Действат ли ваксините срещу варианта Omicron?


Изследванията все още продължават, но едно проучване от Imperial College London предполага, че най-добрата защита идва, когато имаме три ваксини срещу COVID-19.

В сравнение с варианта Delta, учените откриха, че Omicron много по-лесно избягва имунния отговор от предишна инфекция или ваксинация.

През декември 2021 г. те оцениха ефективността на ваксината срещу симптоматична инфекция с Omicron между 0% и 20% след две дози от ваксината AstraZeneca и Pfizer и между 55% ​​и 80% след бустер доза.

Главният медицински съветник на UK Health Security Agency, д-р Сюзън Хопкинс, казва пред Guardian: „Данните показват, че ако имате поставени две дози преди повече от три месеца, това не е гаранция, че няма да получите симптоматика.”

Все пак не е устойчиво да се прилагат бустери на всеки три до шест месеца, казва Патрик Валанс, главен научен съветник на Великобритания. Дългосрочната гледна точка би била да се установи “по-рутинна програма за ваксинация”.

ИзточникWeForum

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

16 − ten =

Най-четени