25.7 C
София
събота, 20 юли, 2024

Откриха слабото място на COVID-19

Още по тази тема

Учени от университета в Тюбинген твърдят, че са открили пътя за лекуване на заболелите от COVID-19. С помощта на компютърен модел те са установили, че могат да пресекат пътя на вируса към човешките клетки.

Изследователите откриват слабост във вируса, която може да бъде използвана за разработване на лекарства. Мишената, в която се прицелват, е един ензим, известен като GK1, чрез който вирусът се размножава и разпространява в тялото. Ако този ензим бъде деактивиран, коронавирусът просто няма да може да се размножава в човешкия организъм.

Изследването е публикувано в списание Bioinformatics.

„Първо анализирахме състава на вируса, след това го използвахме, за да изчислим кой материал е необходим за получаване на вирусна частица. След като разбрахме това, преминахме през различни сценарии, за да видим как се променят биохимичните реакции в клетките гостоприемници по време на вирусна инфекция.“, казва др. Андреас Драгер, младши професор по компютърно базирана системна биология към университета в Тюбинген.

След това изследователският екип тества кои биохимични реакции протичат по различен начин в клетките, заразени с вируса, в сравнение с незаразените клетки. Чрез специално деактивиране на избраните реакции те успяват да идентифицират процесите, които са особено важни за вируса. Така те откриват, че деактивирането на гуанилат киназа (GK1) напълно спира възпроизводството на вируса.

Учените сметят, че търесният ефект може да се постигне с помощта на вече налични медикаменти. Д-р Бернхард Елингер, учен от института IME в Хамбург, смята, че постижението е отлично, но тепърва трябва да се види дали компютърният модел работи и в реалността. Според д-р Елингер, на сертифициран медикамент срещу COVID-19 може да се разчита най-рано в края на годината.

ИзточникHealthcare-in-Europe

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

six − five =

Най-четени