25.7 C
София
събота, 20 юли, 2024

По-здравословно е да пием кафето си след закускa – ето защо

Още по тази тема

Специалисти от университета в Бат, Великобритания, са установили, че сутрешната чаша кафе крие опасности за здравето ни, тъй като може да наруши нивата на кръвната захар.

Изследването, публикувано в „British Journal of Nutrition“ разглежда ефектна на кафето върху метаболитните процеси в организма след непълноценен сън през нощта.

Екипът изследва 29 доброволци (мъже и жени), за да установи връзката между нивата на инсулина и употребата на кафе. За целта на изследването се провеждат три експеримента:

  • В първия експеримент участниците са спали нормално и са помолени да консумират сладка напитка сутрин веднага след събуждане.
  • Във втория експеримент участниците са били с нарушен нощен сън (всеки час учените ги събуждали за 5 минути). След последното сутрешно събуждане им е дадена също сладка напитка.
  • В третия експеримент участниците също са имали нарушения на съня, но този път е трябвало да изпият чаша кафе 30 минути преди да консумират сладката напитка.

Сладката напитка съдържа приблизително същите калории като обикновената закуска.

След експеримента резултатите показали, че една нощ с нарушен сън не повлиява съществено на нивата на глюкоза/инсулин. Когато обаче участниците имат лош сън и пият силно кафе преди закуска, нивата на кръвната захар се повишават с 50%.

В дългосрочен план подобни скокове на този показател могат да доведат до нарушаване на толерантността на организма към глюкозата, което от своя страна увеличава риска от развитие на диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Трябва ли да се откажем от кафето?

Въпреки тези резултати не е необходимо да се отказвате от сутрешното си кафе. Учените препоръчват след събуждане първо да ядем, а след това да пием кафе, като спазвайки това може да имаме важни ползи за здравето си.

ИзточникScitechdaily

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

4 × 1 =

Най-четени