18.8 C
София
четвъртък, 13 юни, 2024

Промени в чревния микробиом при пациенти с COVID-19

Още по тази тема

Първо по рода си проучване изследва връзката между тежестта на COVID-19 и чревния микробиом.

Изследователите предполагат, че специфични микробни характеристики могат да имат връзка с това колко тежко протича заболяването.

Проучването е публикувано в списание Gut и идва от екип на The Chinese University of Hong Kong.

Как функционира чревния микробиом?

Чревният микробиом играе важна роля за здравето. В червата живеят трилиони микроорганизми, включително над 1000 вида бактерии.

Някои бактерии в червата помагат за храносмилането и могат също така да намалят риска от развитие на определени заболявания. От друга страна, някои бактерии могат да допринесат за развитието на някои видове рак, затлъстяване и дори да повлияят на психичното здраве.

Балансът на бактериите в чревната флора е много деликатен и когато той се наруши, учените наричат състоянието “дисбактериоза”. Това може да се случи в резултат на прием на антибиотици или хранене с високо преработена храна. Дисбактериозата може да допринесе за развитието на здравословни проблеми.

Проучването

Изследването разглежда проби от 100 пациента с COVID-19, постъпили в болница в Хонг Конг, в сравнение със 78 контролни здрави субекти.

Проучването показа, че пациентите с COVID-19 имат по-голям брой определени бактерии, включително Ruminococcus gnavus, Ruminococcus torques и Bacteroides dorei. R. gnavus, например, е бактерия, свързана с възпалително заболяване на червата.

Пробите на пациентите с COVID-19 също показват намален брой други видове бактерии, за разлика от контролната група. Те имат по-нисък брой Bifidobacterium adolescentis, Faecalibacterium prausnitzii и Eubacterium rectale. Това са видове, които имат „имуномодулиращ потенциал“.

Освен това изследователите установяват повишени нива на цитокини при хората, които са имали вируса. Цитокините са важни за клетъчната комуникация – имунната система произвежда възпалителни цитокини в отговор на вирусни инфекции.

Авторите заключват, че “връзката между състава на чревния микробиом, нивата на цитокините и възпалителните маркери при хора с COVID-19, предполага, че чревния микробиом участва в това до колко тежко протича заболяването вероятно чрез модулиране на имунния отговор.”

Антибиотици

Изследователите казват, че лекарите трябва да внимават при използването на антибиотици за лечение на COVID-19.

„Все още е възможно по-голямото разпространение на прилагането на антибиотици при тежки и критични пациенти да влоши възпалението“, пишат авторите.

Те също така стигат до заключението, че „ако няма бактериална инфекция, е малко вероятно антибиотиците да бъдат свързани с подобрени резултати при пациентите. Те по-скоро биха могли да изострят чревната дисбактериоза при пациенти с COVID-19“.

Продължителни симптоми

Напоследък се появяват изследвания, които съобщават, че преболедували коронавирус пациенти все още се оплакват от различни симптоми над 80 дни след като първоначално са се появили. В тази връзка учените от Хонг Конг казват, че “дисбактериозата в чревния микробиом може да допринесе за свързани с имунната система здравословни проблеми след преболедуване на COVID-19.”

Още едно предположение на изследователите е, че персонализирана микробиомна терапия може да бъде от ползва за пациенти по време и след острата фаза на COVID-19.

Все още обаче е необходима много работа, преди да се стигне до някакъв вид реално клинично приложение на това изследване.

ИзточникMedicalNewsToday

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

eleven + 13 =

Най-четени