30.6 C
София
събота, 20 юли, 2024

Растителен или животински протеин – каква е разликата?

Още по тази тема

Протеинът изгражда цялото тяло – от мускулите и органите до костите, кожата и косата. Протеинът помага главно за изграждането, възстановяването и поддържането на структурите на тялото. Тялото не съхранява протеини, както прави с други макронутриенти, така че този протеин трябва да идва от диетата.

Протеините са изградени от аминокиселини. Човешкото тяло се нуждае от баланс на всичките 22 вида аминокиселини, за да функционира правилно.

Тялото не може да произвежда девет от тези киселини, наречени незаменими аминокиселини. Когато говорим за пълноценен източник на протеин, това се отнася до вид храна, която съдържа всичките девет аминокиселини.

Растителен срещу животински протеин

Една от основните разлики между двата вида протеин е съдържанието на аминокиселини в тях. Аминокиселините са градивните елементи на протеина. Когато тялото усвоява протеините в храната, то ги разгражда до аминокиселини.

Тялото се нуждае от различни аминокиселини по различно време. Много хора вярват, че диетата трябва да включва пълноценни източници на протеини, които съдържат всичките девет незаменими аминокиселини.

Някои животински продукти са пълни източници на протеини, като:

 • риба
 • яйца
 • млечни продукти, като сирена, мляко и суроватка
 • червено месо от крави, бизони и елени
 • месо от пилета, пуйки и пъдпъдъци
 • месо от по-рядко срещани източници, включително глигани, зайци и коне

Повечето растителни протеини са непълни, което означава, че им липсва поне една от незаменимите аминокиселини. Въпреки това, някои растителни храни, като киноа и елда, са пълноценни източници на протеини.

Важно е вегетарианците и веганите да смесват източниците си на протеини и да гарантират, че получават всички незаменими аминокиселини.

Примери за растителни храни, богати на протеини са:

 • зърнени
 • леща
 • ядки
 • бобови растения
 • някои плодове, като авокадо
 • соя
 • коноп
 • ориз
 • грах

Много видове ядки и зеленчуци също съдържат големи количества протеин.

Какъв е по-добрия избор за здравето?

Храните, богати на протеини, могат да имат разнообразни хранителни профили. Когато избираме какъв протеин да консумираме трябва да вземем предвид това.

Някои източници на животински протеини могат да съдържат високи нива на желязо и витамин В12, докато в някои растителни храни липсват тези хранителни вещества. От друга страна, специфични за растенията хранителни вещества, наречени фитонутриенти, и някои антиоксиданти отсъстват в източниците на животински протеини.

Животинските продукти съдържат наситени мазнини и по-високи нива на холестерол от източниците на растителен протеин. Човек може да пожелае да избягва животински продукти поради тези причини. Мнозина вярват, че холестеролът в храните е свързан със сърдечно-съдови заболявания. Въпреки че последните данни не предполагат значителна връзка, Институтът по медицина (IOM) все още препоръчва ограничаване на холестерола в храната.

Фибрите са друг важен фактор. Само растителните храни съдържат фибри, които помагат за поддържането на храносмилателната система в баланс. Яденето на повече растителни протеини може също да подобри цялостното здраве на човека.

Резултатите от анализ от 2016 г. предполагат, че яденето на повече животински протеини, особено тези, получени от преработено червено месо, може да увеличи риска от смърт и сърдечно-съдови заболявания. Изследователите обаче отбелязват, че са открили връзката между животински протеин и сърдечно-съдови заболявания само при хора с поне един рисков фактор, свързан с начина на живот, като тютюнопушене, тежък прием на алкохол или затлъстяване.

Изводите са, че най-добрият и сигурен начин, за да си осигурим пълноценно здраве е да си набавяме голямо разнообразие от храни.

Кое е по-ефективно за натрупване на мускулна маса?

Протеинът помага за възстановяването и изграждането на мускулите след интензивна тренировка. Много спортисти се обръщат към суроватъчен протеин за изграждане на мускули. Този тип протеин е по-лесен за разграждане и усвояване от тялото, което му дава предимство пред други източници, като месо, яйца и зеленчуци.

По отношение на растителни източници, едно проучване предполага, че изолатът на оризов протеин може да предложи подобни ползи като тези при суроватъчния протеин.

Много хора препоръчват да се консумира комбинация от растителни протеини след тренировка. Това може да осигури на тялото набор от аминокиселини.

В крайна сметка кой източник да изберем?

Получаването на достатъчно протеин в диетата се оказва по-важно от фокусирането върху вида протеин. Оказва се, че най-добрият вариант е да се съсредоточим върху по-разнообразно хранене. Така се гарантира, че човек получава здравословен баланс на аминокиселини и други жизненоважни хранителни вещества.

Въпреки това, някои източници на протеин може да са по-добри за общото здраве. Например рибата и белите меса обикновено съдържат по-малко мазнини от червените меса.

Всеки, който има по-конкретни въпроси относно нуждите и източниците на протеини, трябва да говори с диетолог.

ИзточникMedicalNewsToday

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

three + 4 =

Най-четени