25.7 C
София
събота, 20 юли, 2024

Следобедната дрямка може да повиши бързината на мисълта ви

Още по тази тема

Мнозина възприемат следобедната дрямка като знак на мързел, ниско ниво на енергия и дори като знак за болест.

Но ново проучване доказва, че следобедната дрямка може да направи вашата мисъл по-бърза и по-остра, особено ако сте на възраст над 60 г.

По-възрастните, които са поспали на обяд, са получили по-висок резултат на когнитивния тест, отколкото тези, които не са, сочи проучването.

Изследването е публикувано в списание General Psychiatry и разглежда както физическото, така и когнитивното здраве сред 2214 души на възраст над 60 години, пребиваващи в големи градове в Китай.

Наблюденията установяват, че тези, които са подремнали имат „значително по-висока“ оценка на Mini Mental State Exam (MMSE) – стандартизиран скринингов тест за деменция.

„Сънят има много общо с способността ви да се учите“, казва Davina Ramkissoon, wellbeing директор на Zevo Health. „Дрямката помага на мозъка ви да се възстанови от претоварване с информация. Докато дреме, мозъкът ви изчиства ненужната информация от зоните за временно съхранение на мозъка ви, за да го подготви за усвояване на новата информация. “

Една слабост на това проучване е, че не е ясно колко дълго са спяли участниците и по кое точно време от деня.

„Идеалната, здравословна дрямка трябва да е следобед между 13 и 15 часа и да продължи от 10 до 30 минути “, казва Katherine Hall, терапевт по съня.

„Данните сочат, че сиестата е чудесна за подобряване на настроението, енергията и производителността, като същевременно намалява тревожността и физическото и психическо напрежение”, добавя още тя.

Не винаги дрямнката е знак за добро здраве

Според доктор Abhinav Singh, специалист по медицина на съня и член в SleepFoundation.org, е доказано, че кратките 30 минутни дрямки повишават бдителността, подобряват когнитивните резултати и настроението.

По-дългият сън обаче може да се окаже проблем.

„Ако често ви се приспива за повече от 1 час, това може да е сигнал, че количеството и/или качеството на нощния ви сън не са достатъчни. Нарушенията на съня могат да влияят върху количеството и качеството на съня ви. Лошите навици също могат да играят роля – ярки светлини, екранно време преди сън и дълго работно време “, добавя той.

Според Сингх при възрастните хора медицинските състояния или лекарствата, използвани за тяхното лечение, също могат да повлияят на качеството и количеството на съня. Някои лекарства за кръвно налягане, лекарства за артрит, мускулни релаксатори и някои лекарства за психично здраве могат да повлияят отрицателно на качеството на съня.

Необходими са повече изследвания, за да се определи дали необходимостта от повече сън сред възрастните хора е знак, че тялото се опитва да компенсира увеличеното възпаление, свързано с когнитивния спад и деменцията, казва Сингх.

ИзточникHealthline

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

fourteen − eight =

Най-четени