18.8 C
София
четвъртък, 13 юни, 2024

Какви странични ефекти можем да очакваме след ваксинация за COVID-19?

Още по тази тема

Вече е факт, че ваксинацията срещу COVID-19 помага да се предпазим от заразяване и тежко протичане на заболяването. Въпреки това е нормално да изпитвате притеснения, свързани със страничните реакции, които може да предизвика ваксината. Трябва да знаете, че тези странични реакции са нормални признаци, че тялото ви изгражда защита.

Какви са нормалните странични реакции?

Най-често се наблюдава реакция около мястото на убождане – появява се зачервяване, леко подуване, сърбеж или болка. Често срещани са и реакции като отпадналост, повишена температура, главоболие, гадене или болки в тялото и мускулите през първите няколко след ваксинирането. Тези оплаквания обикновено са леки и отшумяват бързо. Те показват, че ваксината кара имунната система на човек да реагира и да образува антитела.

Страничните ефекти след втора доза може да са по-интензивни от тези, които сте изпитали след първия път. Бъдете спокойни, това е нормално.

Ако все пак оплакванията ви продължават по-дълго и предизвикват притеснение, свържете се с лекар.

Имайте предвид, че при някои хора странични реакции не се проявяват.

Здравните органи признават, че всяка една от разрешените до момента ваксини срещу COVID-19 може да предизвика странични ефекти. Те са очаквани, най-често леки и продължават само няколко дни.

Мониторингът на ваксините  показва, че страничните ефекти обикновено се появяват в рамките на шест седмици след получаване на дозата. Поради тази причина FDA изисква всяка от разрешените ваксини срещу COVID-19 да се изследва най-малко два месеца (осем седмици) след последната доза.

Наблюдават ли се сериозни странични реакции?

Освен тези обичайни реакции, в отделни случаи са наблюдавани и по-силни странични ефекти – например алергична реакция, свързана с уртикария, подуване и респираторни затруднения. Изключително рядко се наблюдава анафилактичен шок.

Според данни на CDC 2-5 души на милион от ваксинираните в САЩ са преживели тежък алергичен шок.

Една от причините такива реакции да се случват е наличието в РНК ваксините на химикала полиетилен гликол (PEG). Този химикал никога не е бил използван в одобрена ваксина до сега. Подобни притеснения има и за ваксината на Janssen, която съдържа  polysorbate 80, химикал подобен по структура на PEG. Ролята на тези вещества във ваксините е да покрият молекулата, предпазвайки я от разрушаване, за да може тя успешно да проникне в клетките.

Данните показват, че има много нисък риск от тежък алергичен шок в резултат на РНК ваксините срещу COVID-19. Все пак CDC препоръчва да се провеждат предварително скрининги за специфични алергични реакции. Също така тези ваксини са безопасни за хора с често срещани алергии, като например към храни, домашни любимци, латекс и др.

CDC препоръчва също така всеки, който е имал алергична реакция при първата доза ваксина, да не получава втора доза от същия тип ваксина.

По-чести ли са страничните ефекти при жени?

Страничните ефекти изглежда се съобщават по-често при жените, отколкото при мъжете. Проучване на CDC показва, че 78,7% от докладваните странични реакции през първия месец от ваксинацията в САЩ, са от жени.

Друго проучване установи, че жените представляват 15 от 16 души с анафилактичен шок след ваксина.

Тези открития са в съответствие с проучване от 2013 г. за ваксината H1N1 по време на грипната пандемия през 2009 г., което установи по -висок процент на по-тежки реакции сред жените в детеродна възраст, отколкото други групи в изследваната популация.

Като причина за това се предполагат репродуктивните хормони, като естроген и тестостерон, които може би оказват влияние.

В крайна сметка – да се ваксинирам ли?

Всяка форма на медицинско лечение крие рискове, но в повечето случаи ползите значително надхвърлят ниския процент риск. CDC препоръчва хората да се ваксинират, за да ограничат разпространението на вируса и да се предпазят от тежко протичане на заболяването. Изключение правят само много специфични случаи.

Получаването на ваксина не гарантира пълна защита срещу COVID-19. Наред с другите предпазни мерки, хората трябва да продължат да следват указанията за социално дистанциране, да носят маска на публични места и да си мият ръцете често.

Междувременно над 50 други ваксини срещу COVID-19 в момента са във фаза 1–3 от клиничните изпитвания. Тъй като всеки ден се отчита нов напредък, голяма част от света започва да гледа към бъдеще извън пандемията COVID-19.

ИзточникMedicalNewsToday

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

5 × one =

Най-четени