17.8 C
София
четвъртък, 23 май, 2024

Учени призовават за създаване на ваксина, която да предотврати нова пандемия

Още по тази тема

Учени от изследователския институт Scripps в Сан Диего, Калифорния, изказаха мнение, че правителствата трябва да инвестират в нова технология за ваксини, за да помогнат в борбата срещу бъдещите пандемии.

В статията, публикувана в списание Nature, експертите предлагат ваксините, които използват “широко неутрализиращи антитела” (т. нар. pan-virus vaccines) да бъдат по-добре проучени и да станат база за създаване на нов вид ваксина срещу COVID-19. Този вид антитела могат да бъдат насочени към многобройни щамове от семейство вируси. Тези ваксини ще бъдат устойчиви на новите мутации на вируса и ще представляват цялостна защита срещу опасни вирусни щамове, които могат да се появят в бъдеще.

Настоящата пандемия с COVID-19 е пример за опасностите, които лесно предаваните и потенциално смъртоносни вируси представляват за хората.

Бъдещи пандемии

Учените отбелязват, че пандемиите се увеличават през последните 20 години. Изследователите предполагат, че това се дължи отчасти на промени в земеползването като обезлесяване и интензивни земеделски практики.

По този начин ние хората все повече се приближаваме и завземаме естествените местообитания на дивите животните. Това от своя страна увеличава риска от преминаване на зоонозни вируси между видовете.

И докато тези процеси продължават да се случват, пандемиите ще представляват значителен риск.

Устойчиви вируси

Д-р Денис Р. Бъртън и д-р Ерик Дж. Топол твърдят, че един от начините за справяне с тази заплаха е инвестирането във ваксинални технологии, които могат да отговорят на голямо разнообразие от видове вируси.

Те твърдят, че това е особено спешно, тъй като бързото развитие на ваксините срещу SARS-CoV-2 е отчасти възможно поради структурата на вируса. Бъдещите вируси може да не със структура, подходяща на бързо разработване на ваксини.

За да се размножи, SARS-CoV-2 не разчита на избягване на антителата на човек, а предизвиква бърза инфекция, преди човек да е изградил имунологичен отговор. Някои вируси обаче са по-силно „избягващи“. Д-р Бъртън и д-р Топол дават за пример HIV, който може да остане скрит от имунната система на човек в продължение на години и да генерира огромен брой щамове в тялото.

Ако се появи респираторен вирус с тези свойства, ще отнеме много повече време за разработване на ефективна ваксина.

Нови технологии при ваксините

Д-р Бъртън и д-р Топол твърдят, че трябва да се инвестира в изследвания около т.нар „широко неутрализиращи антитела“. Това са специален клас антитела, които са в състояние ефективно да реагират на различни щамове от един и същ вирус, а не само на един конкретен щам.

Изследователи биха могли да използват този подход за разработване на противогрипна ваксина, която би била ефективна срещу различни вирусни щамове. В момента ежегодно се произвеждат нови грипни ваксини, като учените се опитват да предвидят кои мутации вероятно ще бъдат най-забележими през следващия грипен сезон.

Според авторите това е особено важно, тъй като „що се отнася до пандемичен потенциал, грипният вирус инфлуенца изпълнява всички условия. Това е респираторен вирус, предава се лесно между хората и има за резервоари животни. “

Колко ще струва?

Авторите признават, че има значителни предизвикателства, които трябва да се преодолеят преди да започне разработване на такива ваксини.

Финансовите инвестиции, необходими, за да се подготви този вид ваксина за изпитване при хора са приблизително 100-200 милиона долара на вирус в продължение на няколко години.

По техните думи, „както инфлуенца ни показа, един вирусен щам може да причини повече смъртни случаи, отколкото световна война и да доведе до огромни икономически щети. Със сигурност глобалните правителства, които заедно харчат трилиони долари годишно за отбрана, могат да намерят няколкостотин милиона долара, за да спрат следващата пандемия.”

ИзточникMedicalNewsToday

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

3 + 2 =

Най-четени