26.8 C
София
събота, 21 май, 2022

Универсалните диети не са подходящи за всички хора

Още по тази тема

Ново изследване доказва, че универсалните диети не са подходящи за всички хора. Изследването е обхванало различни хора, дори еднояйчни близнаци (които имат почти една и съща ДНК). Дори при еднояйчните близнаци се наблюдава различни реакции при приема на едни и същи храни.

Изследователите проследяват около 1100 възрастни в САЩ и Великобритания, включително 240 двойки близнаци, в продължение на две седмици. Те са наблюдавали нивата на кръвната захар, инсулина и мазнините на участниците, след като ядат предварително избрани ястия; тествали са микробите, живеещи в червата им; и проследяват съня и упражненията им. Храните, които повишават кръвната захар на един човек или поддържат нивата на мазнини повишени в продължение на часове, не са еднакви дори ако са близнаци.

Един от изследователите участвали в проучването споделя, че досегашните препоръки за здравословно хранене не важат еднакво за всички хора. Въпреки че за някои от препоръките като приема на повече фибри, намаляването на калориите и намаляването на ултра-преработените храни, почти всички са съгласни.

Мащабно проучване от 2018 г. установи, че дори след генетично базирани диети, част от хората са успели да отслабнат, а друга част не са успели. След тези наблюдения изследователите стигат до извода, че не генетиката е тайната на персонализираната диета, а микробиома или колонията от микроби, живеещи в червата ни.

Учените все още не знаят достатъчно за чревните бактерии или взаимодействията между диетите и гените, за да предложат типа персонализирани съвети, които всъщност биха били полезни за хората. Затова засега учените препоръчват да се следват универсалните предписания за здравословни диети.

ИзточникTime

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

eighteen − 3 =

Най-четени