18.8 C
София
четвъртък, 18 август, 2022

Веганите са 43% по-податливи на костни фрактури

Още по тази тема

Според ново проучване от университета Оксфорд в Англия хората, които спазват веган диета са 43% по-податливи на костни фрактури в сравнение с тези, които ядат месо.

Проучването, публикувано в списание BMC Medicine, е проведено сред 54 000 участници от Великобритания, проследявани в продължение на 18 години. Участниците са били вегани, вегетарианци, както и хора, които ядат само риба, но не и месо.

Изследователският екип е анализирал данните от 54 898 човека, които са съобщили за общо 3941 фрактури.

Резултатите показват, че вегетарианците и хората, които ядат риба, но не и друго месо имат по-висок риск от фрактури на тазобедрената става, краката и гръбначния стълб. От друга страна веганите са с 43% по-склонни да получат фрактура навсякъде. По-специално това се отнася за краката, прешлените и ключицата.

Водещият автор на изследването д-р Тами Тонг, хранителен епидемиолог от университета в Оксфорд, заяви: „Най-големите разлики са при фрактури на тазобедрената става, където рискът при веганите е 2.3 пъти по-висок, отколкото при хората, които ядат месо – това е еквивалентно на 15 случая повече на 1000 души за период от 10 години.”

Причината за повечето фрактури е по-нисък индекс на костната маса, който се получава при загуба на хранителни вещества като калций и месни протеини.

Жените са най-уязвими, тъй като костите им естествено губят сила след менопаузата, когато нивата на естроген спадат.

Учените коментират, че балансираната диета, която е базирана предимно на растителна храна в действителност намалява риска от някои заболявания като сърдечно-съдови и диабет. Но не трябва да забравяме да си набаяваме достатъчно протеини и калций от месо и да поддържаме добър индекс на костната маса.

ИзточникHealthline

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

three × 4 =

Най-четени