17.8 C
София
четвъртък, 23 май, 2024

Ново изследване: Витамин B6 може да предотвратява усложнения, свързани с COVID-19

Още по тази тема

Досега проучванията сочат, че витамин C и D, както и минералите цинк и магнезий имат ползи за укрепване на имунната система и са особено полезни при пациенти с COVID-19. Наскоро учени от университета в Хирошима публикуваха доклад за потенциалните ползи от витамин В6 за намаляване на вероятността пациентите да се разболеят сериозно от коронавирус.

Екипът казва, че витамин В6 може да играе важна роля за успокояване на цитокиновата буря и противодействие срещу кръвни съсиреци, свързани с усложненията при пациенти с COVID-19.

“В допълнение към миенето на ръцете, храната и храненето са сред първите защитници срещу инфекцията с Covid-19. Храната е първото ни лекарство, а кухнята е първата ни аптека. Много учени публикуваха статии относно ролята на диетите и храната в защитата срещу COVID-19. Много малко учени обаче обърнаха внимание на важната роля на витамин В6“, казва доц. Kumrungsee от Graduate School of Integrated Sciences for Life.

В своя доклад тя и нейните колеги изследователи посочват доказателства, че витамин В6 оказва защитен ефект срещу хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания и диабет, като потиска възпалението и оксидативния стрес.

Вирусните инфекции могат да доведат до свръхактивна имунната и до критично здравословно състояние, известно като цитокинова буря, увеличавайки оксидативния стрес и причинявайки тежко възпаление в белите дробове. Известно е също, че съсирването на кръвта или тромбозата са едно от сериозните последствия при тежки случаи на COVID-19. Освен потенциалното противодействие върху оксидативния стрес, витамин В6 има и анти-съсирващ ефект.

“Витамин B6 има тясна връзка с имунната система. Нивата му винаги падат при хора с хронично възпаление като затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания. От новините можем да видим, че хората със затлъстяване и диабетиците са изложени на висок риск от COVID-19 “, казва още Kumrungsee.

Изследователите се надяват, че ще могат да се проведат клинични изпитвания, за да проверят тяхната хипотеза. Според екипа би било много полезно, ако лесно достъпно хранително вещество може да предотвратява тежките случаи на COVID-19. Нека не забравяме, че
дори и при все повече ваксинирани, някои хора няма да могат да получат ваксина, тъй като имат отслабена или компрометирана имунна система.

Но докато бъдат направени необходимите допълнителни изследвания за действието на витамин B6, специалистите препоръчват да обърнем внимание на храненето си, за да сме сигурни, че приемаме достатъчно полезни вещества.

Витамин B6 се съдържа в животински протеини като говеждо и птиче месо, както и в растителни източници, сред които зърнени храни, ядки и зеленчуци. Този витамин подпомага обмяната на веществата и благоприятства когнитивното развитие и имунната функция.

ИзточникEurekAlert

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

seventeen − eleven =

Най-четени