30.6 C
София
събота, 20 юли, 2024

Витамин Д2 и витамин Д3 – каква е разликата и кой да приемаме?

Още по тази тема

Витамин D е важен за здравето ни, тъй като има много роли в човешкото тяло. Знаете ли обаче че има повече от една форма на витамин D и последните изследвания показват, че тези форми могат да имат различни ефекти.

И така, какви са различните видове витамин D и наистина ли единият е по-полезен от другия?

Семейството на витамин D всъщност включва пет молекули, като двете най-важни са витамин D2 и D3. Тези молекули са известни съответно като ергокалциферол и холекалциферол, съответно. Въпреки че и двата вида витамин D допринасят за нашето здраве, те се различават по начина, по който ги получаваме.

Витамин D2 обикновено идва от растения, особено гъби и дрожди. За разлика от него витамин D3 си набавяме от животински източници, като мазна риба, черен дроб и яйца.

Интересен факт е още, че по-голямата част от витамин D получаваме от излагането на кожата ни на слънчева светлина. Когато кожата ни е изложена на слънце, ултравиолетовите лъчи превръщат прекурсорна молекула, наречена 7-дехидрохолестерол, във витамин D3. Този важен ефект от излагането на слънце обяснява защо хората с по-тъмна кожа са по-податливи на дефицит на витамин D. Меланинът, пигмент в кожата, блокира ултравиолетовите лъчи от активиране на 7-дехидрохолестерол, като по този начин ограничава производството на D3. Носенето на дрехи или слънцезащитен крем има подобен ефект.

Как тялото ни образува витамин Д?

И двата витамина D2 и D3 са по същество неактивни, докато не преминат през два процеса в тялото. Първо, черният дроб променя химическата си структура, за да образува молекула, известна като калцидиол. Това е формата, в която витамин D се съхранява в тялото. След това калцидиолът се променя допълнително в бъбреците, за да образува калцитриол, активната форма на хормона. Калцитриолът е този, който е отговорен за биологичните действия на витамин D – образуването на костите, метаболизиране на калций и подпомагане на работата на нашата имунна система.

Технически, витамин D не е витамин, а прохормон. Това означава, че тялото го превръща в активен хормон.

Различни ефекти върху имунната система


Скорошно проучване установи, че добавките с витамин D2 и D3 имат различни ефекти върху имунната функция.

Повечето от изследванията, публикувани до момента, предполагат, че основната разлика между двата витамина е ефектът върху циркулиращите нива на витамин D в кръвния поток. Проучванията многократно показват, че витамин D3 е по-добър при повишаване на нивата на витамин D в организма.

Но не всички проучвания сочат това. Макар и малко на брой, някои проучвания потвърждават, че добавките с витамин D2 са по-добри от витамин D3. Според едно изследване витамин D2 е по-добър при лечение на имунни проблеми при пациенти, които са на стероидна терапия. Въпреки това, освен повишаването на нивата на витамин D в организма, няма много доказателства, че добавките с витамин D3 са по-добри от добавките с витамин D2. Едно проучване установява, че витамин D3 подобрява нивата на калций повече от витамин D2. Но имаме нужда от повече изследвания, за да дадем категорични отговори.

И така, кой от двата витамина да приемам?


Дефицитът на витамин D сега е по-разпространен от всякога, като около милиард души по света имат дефицит на витамин D. Важно е хората, изложени на риск от дефицит на витамин D – възрастни хора, хора, живеещи в по-малко слънчев климат и хора с по-тъмна кожа – да приемат добавки с витамин D.

Здравните специалисти препоръчват повечето хора да приемат витамин D особено през зимата. Изглежда, че добавките с витамин D3 са най-добрият вариант за поддържане на нивата на витамин D, но краткото излагане на кожата на слънце, дори в облачен ден, също ще ви помогне да поддържате добри нива на витамин D.

ИзточникTheConversation

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

4 + 11 =

Най-четени