8.8 C
София
неделя, 26 март, 2023

Зелен чай или кафе – кое е по-добре за здравето?

Още по тази тема

Кафето и чаят са най-консумираните напитки в света след водата. В Съединените щати повече от 85% от възрастните консумират редовно кофеин със среден дневен прием от 180 mg, което е количеството кофеин в около 2 чаши кафе.

Чаят от своя страна печели хиляди привърженици заради характерните му вкусови и здравословни ползи.

В следващите редове ще сравним ползите и недостатъците на кафето и зеления чай и как влияят те на здравето ни.

Съдържание на кофеин

Кафето и чаят всъщност са основните източници на кофеин в диетата на човек. В кафето съдържанието на кофеин е средно три пъти повече, отколкото в зеления чай.

От кафетата най-силният източник е свареното кафе със средно 163 мг кофеин в чаша. В късо ескпресо се съдържат близо 77 мг кофеин, а в стандартно доза разтворимо кафе се съдържат около 53 мг.

За сравнение в чаша зелен чай имаме около 25 мг кофеин.

Според изследвания приемът на 400 mg кофеин на ден се счита за безопасен за възрастни. Препоръчителната граница обаче пада до 100 mg на ден за тийнейджъри.

Ползи за здравето

Зеленият чай и кафето имат много общи ползи за здравето, включително високо съдържание на антиоксиданти и ефекти при горенето на мазинини.

Страхотни антиоксидантни източници

Свободните радикали имат много важна роля в тялото ни. Въпреки това, в излишък, те водят до оксидативен стрес. Оксидативният стрес е вреден процес, който може да повлияе негативно на здравето, причинявайки болести и ускорявайки процеса на стареене. Антиоксидантите са тези вещества, които се борят с оксидативния стрес, а кафето и чаят са богати именно на такива съединения.

И двете напитки са особено богати на полифеноли – eпигалокатехин галатът (EGCG) и хлорогенната киселина (CGA) съответно в чая и кафето. Проучванията предполагат, че те могат да имат мощни противоракови ефекти.

CGA може също така да е от полза за здравето на сърцето и контрола на кръвната захар чрез регулиране на нивата на триглицеридите в кръвта и подобряване на реакцията на клетките към хормона инсулин.

Регулиране на теглото

Както вече споменахме, OCG в кафето може да понижи инсулина, холестерола в кръвта и триглицеридите в кръвта. Той може също да намали нивата на лептин – хормон, регулиращ глада – което води до намалено тегло и висцерални мазнини.

Висцералната мастна тъкан е мазнината, складирана в корема около органите. По същия начин проучванията върху животни показват, че EGCG също води до загуба на тегло и намаляване на висцералните мазнини, като насърчава разграждането на мазнините. Той също така спомага за насърчаването на растежа на полезни бактерии в червата, които помагат за изгарянето на мазнини и подобряват чувствителността към инсулин.

Освен това, проучванията са установили, че кофеинът е свързан със загуба на тегло, както и с намаляване на глада и увеличаване на изгарянето на калории.

L-теанинът в зеления чай може да успокоява

L-теанинът е аминокиселина, присъстваща естествено в зеления чай. Известно е, че това съединение влияе на мозъка, повишавайки чувството на спокойствие.

Едно проучване дава приблизително същото количество L-теанин на участниците, колкото биха могли да консумират в 200 мл чай. Участниците, които пият L-теанин, имат по-голяма активност на алфа мозъчните вълни, което показва спокойно психическо състояние.

Доказателствата показват, че зеленият чай е свързан с намален риск от инсулт, диабет и депресия. Междувременно кафето е свързано с намалена смъртност от сърдечни заболявания (39).

Потенциални недостатъци

Въпреки че кафето и зеленият чай са известни със своите предимства, те също могат да имат някои недостатъци.

От една страна, добавените съставки – като подсладители и ароматизирани сиропи – могат значително да увеличат броя на калориите и захарта на вашето кафе или чай. Изследванията показват, че подсладеното кафе и чай са сред храните, които допринасят за високия прием на захар при възрастни в САЩ. Това е свързано с наддаване на тегло, диабет тип 2, сърдечни заболявания.

От друга страна, въпреки че кофеинът се счита за полезно лекарство, консумацията на твърде много от него може да доведе до нежелани странични ефекти като тревожност и нарушения на съня.

Има доказателства, че маслата, присъстващи в нефилтрираното кафе, включително кафестол и кахвеол, могат да повишат нивата на холестерола в кръвта.

Кое да консумираме?

Зеленият чай и кафето са напитки, които в нормални количества осигуряват предимствата на кофеина и антиоксидантите.

Хората с тревожност, безсъние и панически разстройства обаче трябва да помислят дали по-добрия избор за тях не е зеления чай пред кафето. Кофеинът в зеления чай е в по-ниско количество и освен това той съдържа L-теанин – аминокиселина, която насърчава спокойствието.

По-високото съдържание на кофеин в кафето може по-лесно да доведе до кофеинова зависимост в сравнение с това на зеления чай.

От друга страна, кафето ще бъде по-подходящ избор, ако търсите повече енергия и пъргавина.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

six + 11 =

Най-четени